Wat voor logo bestanden vraag je aan bij de ontwerper?

Een logo ontwerp laat je maken omdat je komende 10 jaar hier mee vooruit wil, hierdoor is het van belang om je logo in de juiste bestandsformaten te verkrijgen. Dat valt in de praktijk (helaas) enorm tegen… er zijn namelijk een hoop reclamebureau’s die niet alle logo bestanden aan je meegeven.

logo laten ontwerpen, bestandsformaten

Waarom geven reclamebureau’s of ontwerpers niet alle bestandsformaten van een logo ontwerp?

Dat heeft met auteursrechten te maken dat ligt namelijk ten alle tijden bij de maker. Ze geven het ontwerp niet mee omdat er aanpassingen gedaan kunnen worden aan het originele bestand en dat mag niet. Maar met eerlijkheid en transparantie kun je ver komen.

Waarom toch diverse bestandsformaten aanvragen van je logo?

Wellicht wil jij in de toekomst een T-shirt of andere kleding laten maken en kan de drukker niet met jouw JPG bestand aan de slag. Wellicht wil je niet bij elk item wat je besteld naar je vormgever rennen. Om terug te komen bij het T-shirt, om deze te laten bedrukken heb je een bestand in vector nodig. Een vectorbestand wil zeggen dat je het logo zo groot kunt opblazen zonder verlies van kwaliteit. Het bestand zelf kun je alleen zien met speciale programma’s.

Voor welke reclame producten heb je vectorbestanden nodig?
Belettering voor je auto, gevel of spandoeken en andere grote reclameuitingen.  En zo ook als je pennen of een drinkfles met je logo besteld bevelen ze een vectorbestand aan. Hierdoor kunnen ze voor je super scherpe reclame fixen. Wel zo fijn.

Welke logo bestanden kun je het beste opvragen bij je ontwerper?

Dan kun je deze bestanden het beste opvragen:
.eps (in CMYK en RGB)
.ai (in CMYK en RGB)
.jpg
.png

Waar gebruik je al die bestandstypen voor?

Wellicht herken je de vraag “Stuur ons je logo maar even op”.. Daar ga je met al die verschillende bestanden. Hieronder een kort en beknopte uitleg waarvoor je het gebruikt.

Het bestand .jpg, is voor het internet. Dit bestandstype kun jij zien en heeft een witte achtergrond. Een van de meest gebruikte bestandstypen is dit. Deze kun je gebruiken als mail-bijlage of op social media bijvoorbeeld. Dit bestand wordt vaak online gebruikt.

De .png of .svg is ook voor het internet. Dit bestandstype heeft een transparante achtergrond en handig om bijvoorbeeld voor canva (ontwerptool) te gebruiken. Dan kun je namelijk het logo op diverse achtergronden plaatsen voor wat variatie. Dit bestand wordt vaak alleen digitaal gebruikt.

.ai en .eps zijn vectorbestanden die alleen ontwerpers kunnen zien met speciale programma’s. We kunnen ze namelijk oneindig opblazen en er flyers, folders, visitekaartjes van realiseren. Tjah.. ontwerpers houden nou eenmaal van scherpe reclame ;)

.pdf is een beetje van beiden, het kan een vectorbestand zijn maar het kan ook een .jpg zijn. Een bestand wat vaker meegegeven wordt maar niet echt een functie heeft voor jou als ondernemer 

Kleurencodes van je logo ontwerp

Laatste puntje over het aanvragen van bestanden. Je zag net al bij de bestandsformaten CMYK en RGB staan en dat zijn kleurtypes. (om het nog makkelijker te maken)

Een CMYK bestand is simpel gezegd voor alles wat gedrukt of geprint wordt. Een RGB bestand gebruik je voor de digitale wereld.

Hieronder een tabel met alle informatie zodat je het visueel kan inzien. Print het uit en hang het boven je computer indien je het nodig hebt. Succes!

P.s. dit is echt de meest beknopte uitleg wat ik kon realiseren. Voor meer verdieping in bestandstype of kleuren kun je google raadplegen ;)

Save for later @pinterest

Mailfunnel, problemen, mailblue, mailchimp
Mailfunnel, problemen, mailblue, mailchimp
11 dingen die je moet weten voordat je vormgeving laat makenHerken je Merk