Verschil tussen full color en PMS kleur

door: Debora Boon • Praktische tips

Wat is het verschil tussen Full color en PMS kleuren

Je gaat je visitekaartje, flyer of een ander ontwerp laten drukken bij een drukkerij. De meest voorkomende manieren om een ontwerp te laten bedrukken is door middel van “Full colour” drukken of met “PMS kleuren”. In deze blog ga ik je de verschillen uitleggen.

Het verschil tussen Full color en PMS kleuren is dat het 2 verschillende manieren zijn van kleur op een vel papier. Full color bestaat uit 4 kleuren. Door middel van puntjes worden de kleuren op het vel papier gemengd. PMS kleur is de kleur al gemengd en word dan op het papier gedrukt.

Full color drukwerk

Full color (CMYK) is de meest gebruikte druk. Full color drukken is een drukvorm die 4 standaard kleuren op het vel papier een menging doet.

Het is opgebouwd uit vier kleuren. Blauw, roze, geel en zwart. Vanuit deze vier kleuren kan je in elk mogelijke kleur kan laten maken. Maar indien je twee keer hetzelfde ontwerp word gedrukt krijg je twee diverse kleuren terug. Het verschil is minimaal, maar hij is aanwezig. Dit kan komen omdat de puntjes die op het vel gedrukt worden verder uit elkaar staat. Of het papier neemt de kleuren net anders op.

Resultaat van full color drukwerk

Als je full color drukwerk bekijkt met een vergrootglas zie je dat dit opgebouwd is uit piepkleine gekleurde puntjes is. Hoe dichter de puntjes bij elkaar staan hoe mooier de kleuren naar voren komen. Als je flyers laat drukken bij goedkopere drukkerijen staan de puntjes vaak iets verder van elkaar af waardoor de kleuren iets fletser worden.

Indien je een spandoek laat printen staan de puntjes verder uit elkaar, omdat je die van veraf ziet waardoor het weer een beeld vormt.

Voordelen van full color
Vanaf 1 oplage mogelijk
Goedkope drukvorm
Grotere kleurbereik

verschil, PMS, CMYK, Full color, RGB

PMS kleur

PMS kleur (PANTONE) is een universeel kleurensysteem. Dit zijn kleuren die vooraf samengesteld zijn en daarom krijg je altijd hetzelfde resultaat kleur. Deze kleuren kan je bekijken in een pantone waaier. Wereldwijd worden deze formules aangehouden, je krijgt “kleurgarantie”. De pantone kleuren zijn daarnaast voller en egaler van kleur dan full color prints. Hierdoor zijn de kosten om te drukken in PMS ook vaak duurder.

Het kan wel zo zijn als je op diverse producten laat drukken dat er toch kleurverschil in zit. Dit komt door diverse ondergronden waarbij het inkt het anders oppakt. Of verschillende afwerkingen zoals een  hooglans lak of een matte lak.

Tip van een vormgever:
Kies een PMS altijd vanuit een waaier omdat de kleuren van je beeldscherm anders zijn. De waaier is lijdend.

Waarom is PMS kleur duurder dan Full color?

Omdat de 4 kleuren van full color direct uit een pot komen en op het papier gemengd wordt. De PMS kleur wordt eerst gemengd en daarna op het vel aangebracht. Daarnaast moet de mengmachine bij elke PMS druk opnieuw worden ingesteld. Dit kost de drukker veel meer tijd.

Voordelen Pantone kleur:
Dieper en vollere kleuren
Fellere kleuren haalbaar
Minimale afwijking van een kleur

Onze 3 best gelezen blogs van het afgelopen jaar.

product, musthave, reclame, hart