illustratie laten maken, weten

door: Debora Boon •

Dit moet je weten voordat je een illustratie laat maken

Stap in de wereld van illustraties voor jouw bedrijf! Laat je verrassen door de magie van tekeningen die jouw verhaal tot leven brengen. Voordat je dat avontuur aangaat, zijn er een paar belangrijke dingen om te weten. In deze blog laat ik je weten hoe ik, als (oud) illustrator, ernaar kijk.

Voor wie kun je illustraties laten maken?

Voor elk bedrijf, voor elke klant, van jong tot oud, van laaggeletterd tot geleerd. We groeien op in een wereld vol met illustraties. Kijk maar eens om je heen. Niet voor niets zijn de wegenborden zo eenvoudig gemaakt.

De kosten van een illustratie

Laten we vooropstellen dat een prijs benoemen moeilijk is voor een illustratie. Dat komt omdat illustraties variëren afhankelijk van factoren zoals complexiteit, uren, ervaring van de illustrator en gebruiksrechten. Het is verstandig om offertes te vergelijken voor een idee van de prijs.

Kosten van een illustratieve plattegrond

Een plattegrond van Kijkduin zoals hieronder kost rond de 800 euro.

illustratieve plattegrond, festival, kijkduin

Kosten van een illustratieve flyer

Hierbij meegenomen het concept, de illustratie, het opmaken van de flyer kom je rond de 900 euro uit. Dit betreft een flyer van voor en achterkant en is onderdeel van een strategie.

Zo zul je merken dat de bedragen enorm uiteen lopen. Bedenk vooral wat wil je, zit je met een vraag zoals Mienis Pruiken; “Hoe kunnen we communiceren met mensen die chemo krijgen op zo’n eenvoudig mogelijk manier”. Omdat zij hele andere dingen aan hun hoofd hebben maar zich toch mooi en gewoon willen voelen, dat kan met een haarwerk van Mienis. Het is namelijk niet zichtbaar als je bij hen een haarwerk koopt. Dan komen er veel meer kosten bij kijken dan. “Ik wil een illustratie bij deze blog die je eenmalig wilt gebruiken”.

chemotherapie haaruitval

Kosten van een illustratie voor je website

Heb je een icoon gevonden die je wilt inzetten voor jouw bedrijf en wil je alleen de kleur veranderen? De kosten zijn rond de €40.

Heb je een soortgelijk icoon gevonden dat je wilt, maar net met wat aanpassingen? Dan kunnen de kosten rond de €60 tot €100 liggen.

De kosten voor het ontwerpen van één compleet nieuwe icoon variëren ongeveer van €60 tot €250.

Uiteraard is het voordeliger om er meer af te nemen omdat het eerste ontwerp het langst duurt. Daarna is de stijl helder, het concept helder en is het eenvoudiger om er meer te maken.

Wat doet illustratie voor je website, bedrijf

Hoe lang duurt het gemiddeld om een illustratieproject af te ronden?

Van 3 weken tot maanden. Het ligt aan de grootte van jouw project. Een kinderboekillustratie duurt langer dan een aantal simpele illustraties voor een label.

Hoe kun je een illustratie gebruiken?

Hiervoor heb ik een aparte blog geschreven met voorbeelden zodat je ziet wat het effect is voor je bedrijf.

Kun je illustraties aanpassen voor verschillende doeleinden, zoals sociale media of drukwerk?

Kijk wat er in je contract staat. Soms kun je dit niet gebruiken.

Vraag na hoe de illustrator je uiteindelijke illustratiebestanden levert.

Wat zou het jammer zijn als je een illustratie laat maken maar deze past niet op de ene poster langs de kant van de weg of langs het voetbalveld omdat de illustratie simpelweg te klein is. Of dat je alleen een digitale versie hebt maar deze wilt drukken, daarvoor heb je andere bestanden nodig. Zet voor jezelf op een rijtje waar je het zou willen inzetten en overleg dit met de illustrator. Zij weten exact welke bestanden je nodig hebt voor het resultaat dat je wilt behalen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een illustratie?

Naast alle informatie van hierboven is het belangrijk om te vragen hoeveel revisies je krijgt bij een illustratie. Daarnaast is het goed om te vragen hoe je revisies mag geven. Krijg je een schets? Krijg je een uitgewerkt beeld? Vraag niet om tekst, maar om echt een visueel plaatje dat je ontvangt.

Waar mag je de illustratie gebruiken?

Voor mijzelf mag een klant een illustratie overal gebruiken, maar veel illustratoren delen die mening niet en ben je verplicht om per gebruik een licentie aan te schaffen. De kosten variëren van 20% tot 30%.

Heb je een licentie nodig voor een illustratie?

‘Licentie’ is een ander woord voor gebruiksrecht. Met een licentie krijg jij als opdrachtgever toestemming van de illustrator om het ontwerp te gebruiken voor bijvoorbeeld een poster of website.

Het auteursrecht blijft altijd bij de illustrator (maker). Dat betekent dat je niet zomaar een illustratie mag gebruiken, ook niet na de betaling van de factuur.

Hoe kies je de juiste illustrator?

Ik zou kiezen voor een illustrator die echt een stijl heeft. Waarom ik dit adviseer? Omdat je weet wat voor stijl je ontvangt. Iemand die alle stijlen doet en je hebt een communicatiefout dan is dat alles wat je niet wilt. Bovendien weet juist iemand die een stijl heeft wat hij doet, omdat ze het vaker doen. Dit kost minder tijd.

Als je op zoek gaat naar de juiste illustrator, dan ben je op zoek naar een kundige creatieveling. Die moet jouw idee omzetten naar een beeld dat je kunt zien.

Blogs over illustratie

Wat is illustratie, wat doet illustratie voor je bedrijfHerken je Merk