door: Debora Boon •
Visuele samenvatting van de Tijger ontwaakt.
De inzichten uit De Tijger Ontwaakt hebben me nieuwsgierig gemaakt naar hoe trauma zich in ons lichaam nestelt. In mijn werk als illustrator vind ik het bijzonder om mensen beeldend mee te nemen—zien is vaak begrijpen. Deze inzichten vertaal ik naar zelfexpressie in reclame en ontwerpen. Het gaat erom jezelf zichtbaar te maken op een manier die écht bij je past, door te werken met wat van binnen speelt en dat naar buiten te brengen.
Wat is trauma
We denken vaak aan trauma als iets wat ons overkomt — een gebeurtenis van buitenaf. Maar wat als trauma ook gaat over wat je lichaam niet heeft kunnen loslaten? In “De tijger ontwaakt” vertelt Peter Levine dat als je lichaam zijn natuurlijke reactie — vechten, vluchten of bevriezen — niet kan afronden, de energie die daarbij vrijkomt vast blijft zitten.
Het is die vastgehouden energie die trauma kan veroorzaken. Je lichaam wist wat het moest doen om zichzelf te beschermen, maar omdat die reactie niet afgemaakt werd, blijft die energie vastzitten. Dat kan later zorgen voor klachten zoals angst, spanning of fysieke ongemakken.
Wat is gewaarwording v.s. bewustzijn
Ontspanning en hyperactivering
Pagina 137; Als je ontspannen bent, sta je open voor alles om je heen. Je voelt de wind langs je gezicht, merkt de bloemen op, en hoort de vogels fluiten. Al je zintuigen werken samen, waardoor je de wereld breed kunt ervaren.
Maar tijdens hyperactivering (of wanneer je je “losgekoppeld” voelt), vernauwt je waarneming. Je aandacht wordt volledig gericht op wat je als gevaar ziet. Hierdoor kun je niet meer de rest van je omgeving opnemen, alsof je in een tunnel zit.
*Boek; Traumasporen – blz 257
*Boek; Traumasporen – blz 32
*Boek; Traumasporen – hoofdstuk 8, getiteld “Verlies van controle: De impact van trauma op het brein.
*Boek; Traumasporen
*Boek; Traumasporen