door: Debora Boon • Praktische tips

De eisen aan een QR-code om te gebruiken in flyers, folders en visitekaartjes.

Je zal niet de eerste zijn die en QR-code maakt op het internet en dit laat afdrukken op je flyer of visitekaartje. Eenmaal gedrukt blijkt de QR-code niet te werken. Maar hoe kan dat?
Omdat de vraag leeft bij klanten heb ik een blog geschreven welke eisen een QR code heeft om te gebruiken in je flyers, folders, visitekaartjes of ander drukwerk

De eerste stap naar de QR-code

Ga naar: Maak een QRCODE (geen affiliatie, gewoon een online tool die ik zelf fijn vindt om mee te werken). Lees daarna de stappen hieronder!

hoe maak je een qr code

Stap 2

Typ je eigen website url in maar let op! Gebruik GEEN www. en http. Het ziet er alsvolgt uit–> https://jouwwebsitehier.nl

Stap 3

Wijzig de kleur van je QR-code niet. Zwart-wit is het hoogste contrast wat hierdoor elke mobiel kan scannen. Andere kleuren doen het vaker niet dan wel.

Stap 4

Kies het juiste bestandsformaat. Stuur je de QR code door naar een vormgever of drukker? Gebruik .svg. Maak je zelf via een ontwerptool je ontwerp gebruik dan .jpg. Het formaat 1100×1100 pixels mag je laten staan (dit is ongeveer 38 cm)

Klik daarna op QR-code generen.  Klik daarna op QR code downloaden.

Hoe groot moet een QR code zijn?

Check 1: De minimale grootte van een qr-code is officeel 1,5 cm maar zelf gebruik ik 2,5 cm als standaard. Omdat ik in de praktijk merk dat dan de qr-codes het altijd doen, kleiner niet altijd en dat is zonde. Zelf print ik als check de qrcode uit op ware grootte via een simpele printer. Doet hij het daar, dan doet hij het op je drukwerk 100%. Drukwerk bij een drukker is vele malen scherper geprint.

Het effect van de QR-code in een flyers, folder of visitekaartje.

Ben je nog niet zeker of je wel een QR code wilt op je visitekaart, flyer of folder? Uit onderzoek* blijkt dat een QR-code echt de brug slaat tussen offline en online. Je doelgroep wordt hierdoor getriggerd om sneller contact op te nemen, een product of dienst af te nemen. Je kan immers de QR-code direct scannen zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Daarom is het ook niet gek dat 60% van de geïnteresseerden de code scant.

* Het Amerikaanse onderzoek is momenteel niet zichtbaar op het internet

Waar gebruik je een QR-code voor?

QR-codes worden gebruikt op offline drukwerk zoals visitekaartjes, flyers, krantadvertenties, verpakkingen, posters etc. Hierdoor word de koppeling van offline naar online vele malen verbetert.

Je gebruikt de code NIET op het internet zoals je website, instagram etc. Het is echt bedoeld voor offline communicatie. Je hebt namelijk je telefoon nodig om de code te scannen.

Wat klanten zeggen over Debora;

“De checklist levert mij duidelijke kaders op waarmee ik consistent mijn vormgeving kan uitzetten. Dat maakt het veel makkelijker dan dat je elke keer zelf weer moet bedenken hoe je het moet doen met je kleuren, stijl en woordkeus.”

“Het bleef niet alleen bij het creëren van mijn vormgeving maar samen met Debora zijn we ook aan de slag gegaan met de implementatie van je vormgeving door te brainstormen, te sparren en feedback te geven. Dat maakte voor mij zo’n verschil.

“Ik vind het zo fantastisch hoe Debora mijn gevoel en energie kan voelen en weergeven in een vormgeving. Het klopt gewoon allemaal.”

Save for later @pinterest

qr code eisen, flyer
Herken je Merk