Duurzaam ondernemen als grafisch vormgever en illustrator

Ik runde een aantal jaar een reclamebureau en merkte dat steeds meer klanten duurzaam wilden ondernemen. Door veranderingen in mijn werk en privéleven ben ik me van de wereld steeds bewuster en wil ik ook mijn steentje bijdragen.

Wat doe ik met duurzaam ondernemen?

Als eerste begon ik met het drukwerk hiervoor ben ik opzoek gegaan naar een drukker die duurzamer drukt. Inmiddels heb ik een drukkerij gevonden die bijna CO2 neutraal drukt. Ze ontwikkelen nieuwe drukken zodat ze kunnen hergebruiken of drukken op bijvoorbeeld gras.  Ontzettend innovatief!

Duurzaam papier

Naast wat de drukker doet aan het verduurzamen kijk ik ook naar het papier. Je ziet tegenwoordig bij grote internetdrukkers dat ze groen drukken. Dat wil zeggen dat de grondstof voor het papier, van verwerking tot distributie, afkomstig is uit goed beheerde bossen. Het heet FSC® gecertificeerd!

Dit keurmerk is een eerste stapje naar duurzaam drukken. Ik merk wel dat het vaak ingezet wordt als commerciële doeleinden. Want er bestaat nog zoveel meer dan dit alleen dit papier. Daarvoor kan ik je doorverwijzen naar een drukkerij waarmee ik samenwerk. Zij zullen dit deel op zich nemen. Ieder zo zijn expertise.

Hoe ik gekomen ben tot duurzamere onderneming

Klanten waarmee ik samenwerkte staken heel veel tijd in het verduurzamen van hun bedrijven. Hun passie en bevlogenheid gaf mij het zetje om ook die stappen te zetten naar een duurzame onderneming.

Zoals: Slagerij van Koppen, Bjorn begon 17 jaar geleden met de eerste stappen om zijn onderneming te verduurzamen en inmiddels heeft hij flink verbouwd in zijn slagerij. Denk aan dakisolatie, combikast voor roken en koken, koelmotoren en meer. En nog steeds is hij in ontwikkeling.

Maar ook Sneac, een nieuw wielrennersmerk die vorige week gelanceerd is begint onder andere met 3 producten die duurzaam zijn geproduceerd. Er is dus zelfs een shirt te koop die van 15 gerecyclede flessen is gemaakt, maar niet onder doet aan de kwaliteit.

Zonnepanelen

Op dit moment zijn we hard aan het sparen voor zonnepanelen bij mijn werkplek. En naast het zakelijke betrek ik het ook in mijn dagelijks leven van tandpasta tot shampoo. Alles kan en mag duurzamer.

Save for later @pinterest