Reclame maken als zelfstandige, origineel

door: Debora Boon •

Authentiek reclame maken als zelfstandige – Reclame zoals je bent.

In de jaren als ondernemer heb ik veel geleerd over reclame maken. Reclame maken zou ik zo anders aanpakken dan toen ik startte. Ik was vooral bezig met hoe het eruit ziet,  je wilt je ook professioneel profileren. Alsnog gaat er heel wat aan vooraf zodat de reclame die je maakt ook effectief werkt en klanten oplevert. In deze blog laat ik je de stappen van reclame maken als zzp’er ervaren.

Stap 1; De kracht van authentieke reclame als zelfstandige

De kracht als zelfstandige zit hem in jezelf. Jij wilde het anders doen, jij ziet dingen anders dan je (oude) baas en bent daarom voor jezelf begonnen. Schrijf 4/5 thema’s op waar je op AANgaat. Schrijf erachter jouw visie en waarom. Dit gaat je helpen om online reclame te maken. Jouw visie is de kern van je onderneming.

Stap 2; Je klant begrijpen

Als je empathie wilt geven (offline of online) is het essentieel om hen te begrijpen. Vanuit welk perspectief kijkt je klant? Wat hebben ze nodig? Schrijf na ieder gesprek de grote hamvraag van de klant op zodat je inzicht krijgt met wie wil je werken. Zo ga je werken voor klanten die jij echt leuk vindt.

Stap 3; Het aanbieden wat je klant nodig heeft

Inkoppertje, door te weten wie je klant is en wat ze nodig hebben ga je dat aanbieden. Bekijk wel vanuit welk bewustzijn ze naar je product toelopen. Als je net start zou ik starten met punt 3. Direct mensen die al opzoek zijn naar het product of dienst die jij aanbied. Als dat loopt zou ik volgende fases erbij pakken.

Je hebt 3 bewustzijnfase van je klant

1. Je klant heeft een probleem en zoekt een naam voor het probleem
2. Je klant zoekt naar oplossingen om het probleem te verhelpen. Wat is er allemaal?
3. Je klant wilt gaan kiezen om het probleem te verhelpen en zoek specifiek.

Stap 4; Zichtbaarheid opbouwen; Visuele marketing

Nu je je klant weet, je aanbod helder hebt ga je je visuele zichtbaarheid opbouwen. Wat vind je leuk om te doen? Schrijven, video’s maken (youtube, tiktok), Instagram of ander kanaal? Ga vooral na wat je leuk vindt om te doen zodat je het met plezier doet. Dat is altijd voelbaar in hetgeen wat je maakt.

Je kunt hierbij ook denken om een website te laten maken, een branding neer te zetten.

Stap 5: Hoe pak je sales aan als zelfstandige

Naast zichtbaarheid heb je ook sales nodig om te verkopen. Sales kan een gratis masterclass zijn, blog berichten, mailing. Het is specifieker dan zichtbaarheid. Er zit een bewuste opbouw in om kennis te maken met jou als ondernemer.

Een voorbeeld zoals ik het nu ingericht hebt (jaar 2023). Mijn voorkeur ligt niet om te pushen met sales maar kennis laten maken hoe ik werk. Dat kan via een masterclasses als je anoniem wilt blijven of 1-op-1 gesprek voor een dieper gesprek over jouw bedrijf.

Dan gaat de reis van de klant:

Klanten vinden me via Instagram, kunnen een gratis masterclass volgen als ze nieuwsgierig zijn en willen ontdekken hoe ik coach of mijn manier van lesgeven. Als dit goed aanvoelt zijn er opties om met mij samen te werken zodat je op een authentieke manier van reclame leert, vanuit flow en plezier.

Stel jezelf de vraag;
Welke manier ligt bij jou? Is dat via een netwerk? Klanten opbellen of chatten? Welke manier voelt voor jou natuurlijk?

Stap 6; Automatisering als zzp’er

Je hebt nu het e.a. staan. Wat werkt? Hoe ontvang je je klanten? Kun je hier stukken van automatiseren.

In de praktijk betekende dat bijv. Door heel veel masterclasses te organiseren over hetzelfde ontwerp ontvang je de belangrijkste vragen. Omdat je weet dat een masterclasses X klanten door ontvangt kun je dit automatiseren. De masterclasses zelf of de mails bijv. Kijk naar jouw persoonlijke situatie door uit te schrijven wat je allemaal doet.

Authentiek reclame maken als zzp’er – Zet je onvergelijkbaar in de markt

Vind je deze benadering interessant om reclame te maken vanuit jezelf met plezier? Volg Brand je Merk  zodat we wat dieper per onderwerp kunnen gaan. Ik kijk ernaar uit om je op weg te helpen.

In liefde,
Debora

Onze 3 best gelezen blogs van het afgelopen jaar.

Mailfunnel, problemen, mailblue, mailchimp
Mailfunnel, problemen, mailblue, mailchimp
11 dingen die je moet weten voordat je vormgeving laat makenHerken je Merk